Wonen

Alles wat je moet weten over een dakraam plaatsen

Dakraam

Wie snel en simpel meer licht in de woning wil, kan overwegen een dakraam te plaatsen. Een dakraam is een raam dat bevestigd wordt in het dak. Het hangt dus ook diagonaal in de ruimte, in tegenstelling tot een regulier raam. Je kunt zo’n speciaal dakraam zelf plaatsen maar als je dat nog nooit hebt gedaan is het handig om hulp erbij te halen. Je kunt de klus ook volledig uit handen geven aan een expert. Met name als je niet zo’n klusser bent, is dat aan te raden.

Dakraam

De soorten dakramen om uit te kiezen

Geloof het of niet, maar er zijn best veel verschillende soorten dakramen. Hoewel het een relatief simpel product betreft, zijn er toch nog best wat varianten te bedenken. Een goede bouwmarkt of webwinkel voor bouwmateriaal heeft altijd wel verschillende soorten in huis. We onderscheiden onder andere de volgende soorten:

  • het zolderraam
  • het tuimelraam
  • tuimelraam met verhoogde as 
  • uitzetvenster

Manier van openen

Dakraam

De verschillende versies van het dakraam die hierboven genoemd worden, hebben met name betrekking op de manier waarop het raam geopend kan worden. Een zolderraam heeft de as aan een zijde zitten en opent zoals je gewend bent van een normaal raam. Een tuimelraam echter heeft de as over het midden van het raam zitten en opent door het te kantelen. De as van dit raam zit soms hoger dan op het midden, dit geeft weer een ander effect. Het tuimelraam heeft de as bovenin zitten en is vaak open te zetten met een standaard.