Geen categorie

Het spannendste dat ik ooit heb gedaan…

Na behoorlijk wat jaren Rechten studeren heb ik inmiddels alweer een paar jaar een vaste baan. In mijn studententijd kon ik mij écht nog niet voorstellen dat ik fulltime aan het werk te zijn, maar ik vind mijn baan hartstikke leuk gelukkig! Het was natuurlijk in het begin even wennen en dan vooral het fulltime werkritme, maar het duurde niet lang voor ik mij hier helemaal in kon vinden. En wat nog iets is waarbij ik mij in mijn studententijd en het begin van mijn baan niks bij kon voorstellen, is een huis kopen. Maar de tijd is aangebroken! Wat is dat spannend zeg… 

Studieschuld? 

Een van de redenen waarom ik mij nooit kon voorstellen dat ik ooit een huis zou kunnen kopen, was mijn studieschuld. Omdat de basisfinanciering voor studenten is omgezet in het leenstelsel, liep dit bij mij (en de meeste andere studenten) best op tot een fors bedrag. Je openbaar vervoer schuld wordt gelukkig kwijtgescholden op het moment dat je je diploma haalt, maar toch blijft er een goed bedrag over. Gelukkig valt dit allemaal wel weer mee als je aan het werk bent! Je hebt minder tijd om geld uit te geven en veel meer tijd om geld te verdienen, en kunt zo dus langzamerhand je schuld aflossen. 

Hypotheek 

Toch bleef er nog een deel van de schuld over. Kom ik dan überhaupt in aanmerking voor het kopen van een huis en, nog belangrijker, voor het afsluiten van een hypotheek? Maar dat viel gelukkig reuze mee! Ik ben hiervoor met iemand gaan praten die mij kon adviseren in een hypotheek afsluiten, de hoogte van een hypotheek etc. Daarnaast heb ik ook zelf veel onderzoek gedaan op hypotheekrente.nl en gevonden dat er hypotheekrente 20 jaar vast bestaat. Als je nog nooit een huis hebt gekocht of een hypotheek hebt afgesloten is dit best wel ingewikkeld, dus ook jullie zou ik adviseren om als dit moment aanbreekt een professional te zoeken die je kunt helpen. 

Haarlem 

Inmiddels is het mij gelukt! Na veel woningen bezichtigen, buurten bekijken en verschillende biedingen uitbrengen op huizen, heb ik eindelijk mijn eigen stulpje! Ik heb gekozen voor een leuk woninkje in Haarlem. Eigenlijk is mijn favoriete stad en tevens de stad waar ik gestudeerd heb Amsterdam, maar hier zijn de woningen nog net even wat duurder. Omdat ik ook wil denken aan de toekomst, eventueel kinderen krijgen bijvoorbeeld, heb ik gekozen voor Haarlem. Dit is alsnog een stad, maar veel kindvriendelijker dan Amsterdam en je krijgt dus net iets meer voor hetzelfde bedrag. Een aanrader als je opzoek bent naar een leuke plek om te wonen. Oja, en het is ook nog eens vlakbij het Zandvoort strand… Geweldig toch?!