Geen categorie

Kraamzorg aanvragen, waar rekening mee houden?

Bevallen van een kindje is natuurlijk een zeer mooie en belangrijke, maar bovendien ook uitputtende gebeurtenis. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat toekomstige ouders zich de vraag stellen hoe ze dat nu precies allemaal geregeld moeten zien te krijgen. Het leven staat uiteraard niet stil omdat je een kindje krijgt. In het bijzonder tijdens de eerste week die volgt op de bevalling kan er worden vastgesteld dat er heel wat nieuws op je af zal komen. Wil je er dan liever niet alleen voor komen te staan met je partner? Dan is kraamzorg aanvragen mogelijks een interessante keuze. Wat kraamzorg nu precies is en waar je rekening mee dient te houden ontdek je hieronder.

Waarom kraamzorg aanvragen?

Zoals hierboven in de inleiding reeds kort vermeld is het zo dat vooral de eerste week volgend op de bevalling ongelofelijk spannend kan zijn. Heel wat mensen die voor het eerst ouders zijn geworden stellen zich dan ook continue de vraag of ze alles wel goed doen. Maar ja, wie gaat het hen vertellen wanneer ze iets verkeerds doen waardoor ze zich kunnen verbeteren? De kraamverzorgende natuurlijk! Je kan een beroep doen op deze persoon voor zomaar even acht dagen. 

Kraamzorg aanvragen zorgt ervoor dat je kan genieten van heel wat interessante voordelen. In eerste instantie zal de kraamverzorgende jullie voorzien van heel wat interessant advies. Zo weten jullie precies hoe jullie je kindje zo optimaal mogelijk kunnen verzorgen. Heeft de moeder ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Dan zal ze ook op dit vlak bijgestaan worden door de kraamverzorgende. Kraamzorg aanvragen zorgt er echter eveneens voor dat je komt te beschikken over een extra hulp in huis. Ook kleine huishoudelijke taken kunnen immers aan hem of haar worden toevertrouwd.

Hoeveel kraamzorg kan je precies aanvragen?

Bij kraamzorg aanvragen zal je, je natuurlijk de vraag stellen hoe lang je van deze speciale zorg gebruik kan maken. Het spreekt namelijk voor zich dat hier bepaalde limieten aan verbonden zijn. Wettelijk gezien is het zo dat je in Nederland altijd aanspraak kan maken op minstens 24 uur aan kraamzorg. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze verdeeld dient te worden over 8 dagen. Het maximaal aantal uren kraamzorg waar aanspraak op kan worden gemaakt is 80 uur. Standaard is het zo dat er ongeveer 49 uur aan kraamzorg wordt verstrekt. Het aantal uren kraamzorg die jij uiteindelijk zal ontvangen zal worden bepaald tijdens het zogenaamde intakegesprek. Hierbij komen verschillende zaken aan bod. Zo wordt er onder meer gekeken naar hoe goed je al dan niet herstelt evenals of er mogelijke complicaties zijn opgetreden of niet. Daarnaast kunnen er ook steeds extra uren worden toegekend wanneer er sprake is van een meerling of wanneer de moeder problemen ondervindt met het geven van borstvoeding aan het kindje. 

Met welke kosten moet je rekening houden bij kraamzorg aanvragen

Tot slot zal je bij kraamzorg aanvragen eveneens graag willen weten met welke kosten je mogelijk rekening dient te houden. Het is zo dat het grootste gedeelte van deze kraamzorg in Nederland wordt vergoed door de verplichte basisverzekering. Je dient op moment van schrijven dan ook louter en alleen rekening te houden met de eigen bijdrage van 4,10 euro per uur. Let op, beschik je ook over een aanvullende verzekering? Dan is het mogelijk dat dit bedrag vanuit deze verzekering alsnog zal worden terugbetaald. Neem hiervoor dus zeker even grondig de polisvoorwaarden door. Heb je alle informatie verzameld? Maak dan een afspraak bij Lunavi Kraamzorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *