Tips

Moet ik blijven voor de kinderen?

relatietherapie

Moet ik blijven voor de kinderen?
Is je relatie niet meer wat het geweest is en vraag je je af of jullie nog wel bij elkaar moeten blijven? Als je een langdurige relatie hebt, is het moeilijk om er een punt achter te zetten. Nog moeilijker is het als jullie samen kinderen hebben. Ook zij worden geraakt als jij en je partner de relatie verbreken. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om toch bij elkaar te blijven. Het voelt als falen als jullie kinderen in een gebroken gezin moeten opgroeien. Toch zijn er ook risico’s voor kinderen om op te groeien in een gezin waar regelmatig ruzies zijn en de pijn of frustratie voelbaar is. Wat kan je dan het beste doen? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Wel kan relatietherapie behulpzaam zijn om samen met de relatietherapeut op zoek te gaan naar antwoorden.

relatietherapie

De komst van een kind verandert veel

Als je kinderen hebt, wil je ze het liefst een stabiele thuissituatie geven. Jullie zijn samen gaan bouwen aan een gezin met het idee dat jullie bij elkaar zouden blijven en ook samen jullie kinderen zouden zien opgroeien. Het is heel verdrietig als het in de praktijk niet blijkt te werken. Kinderen krijgen heeft een grote invloed op je relatie. Jullie moeten wennen aan je eigen nieuwe rol als ouder en je ziet ook je partner in deze nieuwe rol. Misschien hebben jullie wel hele verschillende ideeën over de opvoeding. Bovendien is de eerste tijd met een baby intensief en vermoeiend. De tijd die je voor jezelf hebt, is beperkt, laat staan de tijd die je samen hebt. Wellicht is één van jullie minder gaan werken met de komst van kinderen terwijl de kosten voor jullie gezin wel gestegen zijn. Dit kan leiden tot financiële zorgen. Ook deze zorgen hebben een impact op jullie relatie. Hebben jullie veel ruzie of voel je juist afstand en mis je de intimiteit? Blijf niet aanmodderen, maar schakel de hulp in van een relatietherapeut.

Samen blijven of toch alleen verder?

Kinderen die opgroeien in gespannen situaties kunnen hier ook als ze volwassen zijn nog steeds last van hebben. Als je als ouders uit elkaar gaat, blijf je samen verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen en blijf je dus met elkaar te maken hebben. Ook dan is het belangrijk om hier een goede weg in te vinden. Tijdens relatietherapie zal de therapeut met jullie in gesprek gaan over jullie relatieproblemen. Wat is de oorzaak van deze problemen en zijn jullie bereid om aan jullie relatie te werken? Relatietherapie kost tijd en het kan heel confronterend zijn. Toch is het zeker het proberen waard. In principe is de therapie kortdurend. Jullie krijgen praktische tips en oefeningen waar jullie ook thuis mee aan de slag gaan. De therapeut heeft wat meer afstand en is daarom beter in staat om te zien wat er niet goed gaat en jullie daar ook mee te confronteren. Vaak helpen deze sessies om samen weer verder te gaan. De conclusie kan uiteindelijk ook zijn dat het toch beter is om uit elkaar te gaan. De relatietherapeut helpt jullie graag om hier een weg in te vinden en er in de toekomst toch samen voor jullie kinderen te zijn. Maak vandaag nog een afspraak bij de relatietherapeut in Eindhoven. Ook op andere locaties in het land zijn jullie van harte welkom. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *