Tips

Veel voorkomende problemen bij pasgeboren baby’s

Elke ouder hoopt dat ze een perfecte bevalling beleven en dat de kraamtijd die erna volgt, een geweldige tijd wordt. Tuurlijk moet je als kersverse ouders zeker genieten van je pasgeboren kleintje, maar helaas komen er ook wel eens problemen voor. Vaak zijn het veelvoorkomende problemen waar de kraamhulp goed raad mee weet, toch kan het als ouder schrikken zijn. Lees hier wat veelvoorkomende problemen zijn bij baby’s. 

Geelzucht

Naar schatting komt dit bij bijna 70% van de gevallen voor. Vaak wordt het zichtbaar in de eerste drie dagen na de geboorte. Het wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed van de baby. Het komt tot uiting doordat de huid van de baby geel wordt. Geelzucht is gelukkig goed te behandelen door de baby onder een blauwe lamp te leggen. Vaak verdwijnt het dan weer en heeft het geen schadelijke gevolgen.

Misselijk

Het kan wel eens voorkomen dat baby’s misselijk zijn als ze net geboren zijn. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat ze in de buik wat vruchtwater binnen hebben gekregen. De pasgeboren baby wil dan niet graag drinken. Vaak verdwijnt dit weer na een paar dagen. Als het langer aanhoudt en de baby valt teveel af, is het verstandig om hulp van een arts in te schakelen.

Koorts

Ook koorts komt vaker voor bij pasgeboren baby’s. Meestal heeft dit te maken met de veranderende leefomgeving. Het kan voor baby’s een flinke schok zijn om niet meer veilig in mama’s buik te zitten. De koorts ontstaat doordat de temperatuur van de baby zich aanpast aan de omgeving. Het is belangrijk om je baby goed te laten drinken als deze koorts heeft. Vaak verdwijnt het vanzelf weer na een aantal dagen, zonder dat er medische hulp nodig is. Verdwijnt de koorts niet, is het verstandig om ermee naar de dokter te gaan. Koorts kan gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby’s als deze aan blijft houden. Hele hoge koorts kan ook duiden op een groter probleem.