Tips

Wie is de vader? Een vaderschapstest je kan helpen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een vaderschapstest zou willen doen. De voornaamste reden is natuurlijk om te weten wie de vader van je kind is, wie jouw vader is, of of jij de vader bent van iemand. Dit komt voor bij situaties zoals gezinshereniging, maar ook vanwege familiaire redenen, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of erfenis. Het kan ook zijn dat je partner zwanger is en jij niet 100% zeker weet of jij de vader van het kind bent. Wat voor reden je ook hebt, als je er achter wilt komen wie de vader van een kind is, of je wilt weten wie jouw vader is, dan kan een dna test vaderschap je hierbij helpen.

Een vaderschapstest uitvoeren

Tegenwoordig kun je tests zoals een vaderschapstest gewoon thuis doen. Je krijgt dan een testpakket toegestuurd en volgt hiervan de instructies op. Vervolgens stuur je het op naar het desbetreffende adres van het laboratorium, waar de test onderzocht wordt. In het testpakket zitten wattenstaafjes waarmee je heel eenvoudig en pijnloos wangslijmvlies afneemt. Dat is het DNA dat onderzocht wordt in het lab. Het lab onderzoekt het DNA-materiaal van de vader en het kind op minimaal 20 plaatsen, maar op 25 plaatsen kan ook. Het resultaat wat uit dit onderzoek komt is vaak tot 99,999% betrouwbaar.

Als een van de partijen niet mee wil/kan werken

Stel, jij wilt een vaderschapstest doen om erachter te komen of jouw vader ook echt jouw vader is, maar hij wil om wat voor reden dan ook niet meewerken of omdat het simpelweg niet mogelijk is, dan kun je deze test ook uitvoeren zonder DNA van de vader. In plaats van de vader zou je dan bijvoorbeeld een broer of zus kunnen vragen, of een opa. Er zijn veel mogelijkheden om zo toch tot een betrouwbare uitslag te komen. Ook als je wilt weten of jij de vader bent van een nog ongeboren kind, kun je een vaderschapstest uitvoeren. Dit kan vanaf 9 weken zwangerschap.

Gemoedsrust vs rechtsgeldig

Er zijn twee soorten vaderschapstesten, de gemoedsrust test en de rechtsgeldige test. De gemoedsrust test is een test die je kunt doen als je puur voor je eigen gemoedsrust antwoorden wilt op deze grote vragen. Maar het kan ook voorkomen dat een vaderschapstest vanwege juridische redenen dient te worden uitgevoerd. In dat geval kun je het beste kiezen voor een rechtsgeldige test. De uitslag van deze test mag namelijk als bewijsmateriaal voor rechtszaken gebruikt worden. Aan deze test zitten wat strengere voorwaarden verbonden dan aan de gemoedsrust test, wat natuurlijk ook logisch is. Zowel de gemoedsrust test als de rechtsgeldige test zijn even betrouwbaar. Let wel dat de rechtsgeldige test niet mogelijk is om te doen bij een prenatale test.